Muzeul Ion Luca Caragiale din Haimanale

Undeva în Prahova, aproape de Ploieşti, la strada principală din localitatea I.L. Caragiale, se află o clădire veche ţărănească, dar întreţinută, cu cerdac din lemn dat cu vopsea galbenă şi cu acoperiş (destul de nou) din ţiglă roşie. Pe peretele exterior al clădirii este expus un afiş pe care este printat chipul celebrului dramaturg.

Trecătorul ce se află pe drumul naţional Târgovişte –Ploieşti nu are cum să rateze obiectivul.

Iniţial, crezi că este o casă memorială, însă când intri realizezi că sunt expuse doar documente, poze, cărţi şi câteva obiecte de mobilier şi de decor.

Pe holul de la intrare te întâmpină, ca o bună gazdă, bustul lui nenea Iancu. Vizitatorul nedumerit află că nu este casa lui Caragiale, ea nici nu s-a aflat pe acest loc, el doar s-a născut în această localitate, muzeul fiind un tribut adus personalităţii lui, marcând astfel mândria de a se fi născut aici.

În locul în care s-a aflat casa natală a scriitorului, acum se află doar o placă din piatră, iar imaginea clădirii apare reconstituită din amintiri şi imaginaţie într-una dintre imaginile din muzeu.

Aici apare prima poză, dar şi ultima a lui Caragiale, imagini cu membrii familiei sale, mama, tata, dar şi soţia şi copiii săi, copii după scrisori, telegrame şi documente din diferite circumstanţe ale vieţii sale (şi o scrisoare adresată lui Titu Maiorescu), articole publicate în diferite gazete ale vremii.

Există şi imagini ale afişelor de la spectacolele după piesele sale, reacţii din ziare, dar şi ediţii vechi din cărtile publicate sub numele său.

Caragiale, marele nostrum dramaturg, originar din Haimanale, localitate care astăzi îi poartă numele, merită vizitat la el acasă, pentru că astfel îi lăudăm opera, dar ne şi îmbogăţim spiritual.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *