Cum ne dăm seama de toxicitatea paharelor de plastic

Din cauza faptului că este mult mai ieftină și mult mai practică, vesela din plastic de unică folosința s-a extins foarte mult pe piață și mulți dintre noi o folosesc aproape zilnic. Chiar dacă nu mâncăm foarte des din farfurii de plastic, e foarte probabil ca în fiecare dimineață să ne bem cafeaua în oraș, într-un păhărel de unică folosință.

Ar trebui să știm că astfel ne punem viața în pericol. Atunci când conținutul lor e rece, riscul e aproape inexistent însă atunci când mâncarea sau lichidele sunt fierbinți lucrurile se schimbă. Expus la o temperatură mare, plasticul devine toxic, iar toxinele ajung în cafeaua, mancarea sau celelalte lichide pe care le consumăm.

Pe piață există mai multe tipuri de veselă din plastic, în funcție de materialele din care sunt confecționate. Unele sunt mai toxice decât alte și trebuie să știm cum să facem diferența între ele.

Legislația europeană le impune producătorilor să marcheze aceste produse cu anumite simboluri pentru ca cetățenii să știe din ce sunt făcute și care e riscul la care se expun. Fiecare produs trebuie să conțină aceste semne, de regulă pe fundul vasului, fie el pahar sau farfurie.

Acestea arată ca un triunghi format din trei săgeți cu vârfurile orientate în ordinea limbilor de ceas. În interiorul triunghiului este inserată o cifră, iar în afara lui niște litere. Literele ne spun practic din ce e făcut recipientul însă pentru că mulți dintre noi nu pot reține exact ce înseamnă acestea și cât de toxice sunt, s-a apelat și la cifre.

Vesela de unică folosință din plastic este numerotată cu cifre de la 1 la 7. Codurile 1, 2, 4 și 5 sunt considerate cele mai sigure, iar codul 7 este considerat cel mai toxic. Codul trei este considerat periculos pentru bebelusi. Codul 1 este poate chiar cel mai sigur dintre toate.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *