Cum să faci față datoriilor

Nu ar fi frumos ca toate datoriile pe care le avem sa se stearga de la sine? Datoriile pot fi de-a dreptul descurajante, mai ales daca bugetul este foarte limitat. Atunci cand nu prea mai ai bani, cu siguranta te gandesti ca efectuarea platii spre datorii este o risipa de bani, iar de alte ori poate parea chiar imposibila. Este, de asemenea, foarte usor sa intri in depresie sau sa devi frustrat, mai ales atunci cand vezi ca o parte mare din bani merg spre dobanzile colosale cerute de banca.

Cu toate acestea, daca faci lucrurile firesc si ai un venit cat de cat stabil, fie el cat de mic, cu siguranta te vei putea descurca in cele din urma sa finalizezi plata datoriilor. Iata cateva modalitati de a iesi din datorii, cateva s-ar putea sa iti fie de folos.

Fa-ti un plan de plata
Cel mai important lucru este sa ai un plan bine pus la punct. In primul rand, incearca sa te calmezi si pune pe foaie toate datoriile pe care le ai, iar mai apoi, data scadentei pentru fiecare dintre ele. Cu toate ca ai un buget mic, stabileste o prioritate pentru datoriile importante si fa plata acolo inainte. De asemenea, daca ai datorii unde dobana se calculeaza la zi, cel mai bine ar fi sa te canalizezi spre stingerea acestora inainte.

Incearca sa reduci costurile
Incepe sa iti evaluezi cheltuielile lunare si schimba ceva la stilul de viata. Daca nu te descurci cu plata ratelor la banca, atunci cu siguranta trebuie sa iti schimbi stilul de viata pentru a nu ajunge pe strazi. Daca nu ai un fond de rezerva, atunci ar trebui sa renunti sa mai mananci la restaurant, iar sportul se poate face si acasa sau in parc, nu neaparat la sala de fitness.

Cauta un ajutor extern
Daca te simti coplesit de situatie si datoriile nu te-au ingropat inca, cel mai bine ar fi sa cauti o agentie care se ocupa cu consilierea de credit. Poate poti gasi o forma de refinantare pe un termen mai lung si cu o rata lunara mai mica, special pentru a putea sa iti schimbi cat mai putin stilul de viata actual.