Miozita – cum se manifesta inflamatia

Miozita este o problemă larg răspândită în rândul populației. Această boală apare în zona mușchilor scheletici in care se dezvoltă inflamația, care poate fi de natura infecțioasă, post-traumatică, toxică sau de o altă natură. Principala manifestare clinică a acestui proces patologic este durerea în zona afectată, forțând o persoană bolnavă să-și restrângă mișcările. Este important de remarcat faptul că miozita poate fi nu numai acută, ci și cronică. Cu toate acestea, forma cronică este mult mai puțin comună. Opțiunea cea mai nefavorabilă este o reacție inflamatorie purulentă în zona fibrelor musculare, deoarece poate duce la leziuni secundare ale altor structuri anatomice.

Nu există informații exacte despre prevalența acestei boli în rândul populației, deoarece mulți oameni cu un curs ușor de această patologie preferă să nu caute ajutor medical. Persoanele de orice vârstă și sex pot prezenta această inflamație. Cel mai adesea, o astfel de reacție inflamatorie se formează în regiunea cervicală și lombară. De regulă, este destul de bine tratabilă, iar complicațiile nu apar deseori. Cu toate acestea, uneori această boală poate avea, de asemenea, un curs sever, ceea ce duce la spitalizarea unei persoane bolnave.

În majoritatea covârșitoare a cazurilor, inflamația mușchilor scheletici este cauzată de expunerea la organism a diferitelor virusuri, de exemplu, virusul gripal. Mult mai rar, bacteriile și ciupercile acționează ca agenți patogeni. În acest caz, reacția inflamatorie poate fi cauzată atât de microorganismele cât și de toxinele pe care le produc. Separat, trebuie spus că, în cazuri rare, boala se produce pe fundalul unei infecții parazitare, de exemplu, cu echinococoză.

De cele mai multe ori miozita se dezvoltă după eforturi fizice severe sau pe fondul unei leziuni. Hipotermia este un alt factor predispozant care provoacă de asemenea inflamatii usoare. Este extrem de rar ca un astfel de proces patologic poate fi complicat de necroza fibrozei musculare. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, răspunsul inflamator este oprit pentru câteva zile. 

Relativ rar, această boală este asociată cu reacții autoimune. În acest caz, se crede că forma autoimună a acestei boli este una dintre formele cele mai severe. Un exemplu este osificarea miozitei sau a dermatomiozitei. Unele patologii sistemice, cum ar fi sclerodermia, pot fi, de asemenea, însoțite de dezvoltarea miozitei. Cu toate acestea, în acest caz, răspunsul inflamator este de obicei blând.

O altă posibilă cauză este intoxicația acută sau cronică, de exemplu, atunci când se consuma prea mult alcool. Uneori se formează o reacție inflamatorie instabilă în zona mușchilor atunci când se iau anumite tipuri de medicamente. Ca un exemplu, interferonii alfa.

De asemenea, ar trebui să vorbim despre inflamația purulentă. Se dezvoltă atunci când bacteriile intră în zona musculară printr-o rană deschisă sau prin injectare intramusculară. Mult mai rar, flora patogenă se poate răspândi cu fluxul sanguin din focarele primare infecțioase.

În plus față de faptul că miozita poate fi acută sau cronică, ea este de asemenea împărțită în variante locale și difuze. În miozita locală, este afectat doar un singur mușchi specific. Varianta difuză este caracterizată printr-o leziune combinată a mai multor fibre musculare deodată.

Simptomele care indica miozita

Simptomele vor depinde în mod direct de forma în care acestea apar, precum și de cauza reacției inflamatorii. Principala manifestare clinică este durerea, care este localizată în zona afectată. Durerea crește semnificativ în timpul activității fizice sau în timpul palpării. În plus, uneori în timpul palpării, se pot găsi leziuni compacte, însoțite de durere. În contextul sindromului de durere prezent, pacientul trebuie să își limiteze activitatea fizică.

Uneori pot să apară simptome suplimentare, cum ar fi hiperemie locală și edem. Cu natura infecțioasă a acestui proces patologic, imaginea clinică poate fi suplimentată cu febră și alte semne care indică o intoxicare generală a corpului.

Separat, trebuie spus că există mai multe scenarii pentru dezvoltarea răspunsului inflamator la miozită. În caz de leziuni sau tulpini musculare, apare inițial o formă acută, care poate deveni ulterior cronică în absența asistenței medicale necesare. Cu toate acestea, uneori, forma cronică însăși poate avea un caracter primar.

Într-un proces inflamator cronic, durerea este, de asemenea, principalul simptom. Nu este întotdeauna prezent, dar apare periodic după expunerea la un factor provocator, de exemplu, cu efort prelungit.

Diagnosticul pentru această inflamație

Cel mai adesea, diagnosticul acestei boli se bazează numai pe imaginea clinică însoțitoare. Uneori, în caz de îndoială, pot fi efectuate studii imunologice, imagistica prin raze X sau rezonanță magnetică a coloanei vertebrale, precum și biopsia musculară și examinarea histologică ulterioară.

Tratamentul și prevenirea dezvoltării bolii

Tratamentul pentru astfel de inflamații depinde în primul rând de cauza sa. Când este de natură infecțioasă se pot prescrie agenți antibacterieni sau antivirali. Dacă se suspectează o formă autoimună, glucocorticosteroizii sunt indicați. Pentru ameliorarea durerii, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt utilizate sub formă de forme locale sau sistemic. Diferitele proceduri fizioterapeutice au un efect bun.

Pentru a preveni apariția miozitei, exercițiile fizice excesive și hipotermia trebuie evitate, rănile trebuie tratate corespunzător.

Un gând despre „Miozita – cum se manifesta inflamatia

  1. Multa lume e dezamagita de Netflix, dar asta fiindca aveau asteptari prea mari si prost construite. Poti foarte usor sa-ti iei un abonament de 10 euro cu cineva, imparti la 2, inseamna 5 euro pe luna, adica un bilet la cinema. Sacrifici un bilet la cinema pe luna si ai in schimb atat de multe optiuni de vizionat, ajunge sa vezi 3-4 chestii pe luna pe Netflix si deja si-a scos banii lejer. Sau mai exista varianta clasica si gratuita, adica sa le vizionezi pe 123movies stream free si de banii aia mai bine iti iei ceva de baut si de mancat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *