Ozena – tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala

Ozena este una dintre rarele varietăți de rinită, care poate aduce disconfort și probleme in viața unei persoane. Oamenii cu un astfel de diagnostic nu pot duce o viață activă din cauza mirosului extrem de neplăcut care apare. Oamenii din jur pur și simplu ii evită, ceea ce poate provoca probleme psihologice și izolare socială.

Ce este această boală?

Ozena este un proces atrofic greu care capturează membranele mucoase ale nasului și se extinde și la pereții osoși și cartilajul cornetelor. Cu această boală în pasajele nazale se formeaza rapid descărcări de substante cu un miros foarte neplăcut. Progresia proceselor patologice este însoțită de distrugerea tuturor țesuturilor cavității nazale, a membranelor mucoase, a cartilajului și a osului, care se diluează, vasele suferă foarte mult.

Aceasta boală este cunoscută medicilor de o lungă perioadă de timp, dar până acum nu s-au putut afla cauzele exacte ale apariției acesteia, precum și cele mai eficiente metode de terapie. Astăzi se stabilește că o astfel de boală afectează adesea copiii și tinerii, mai ales femeile.

Cauzele aparitiei acestei boli

Există mai multe cauze posibile ale dezvoltării ozenei:

 • Trăsături fiziologice individuale. S-a stabilit că boala se dezvoltă la pacienții la care pasajele nazale sunt suficient de mari de la naștere, iar craniul facial este excesiv de larg. De asemenea, cu o astfel de boală, medicii descoperă că sinusurile sunt subdezvoltate: sinusurile paranazale.
 • Anterior au fost transferate procese inflamatorii care au deranjat inervația cavității nazale. Deci, s-a constatat că o vena este adesea diagnosticată la pacienții care suferă de o formă de sinuzită cronică cu acțiune lentă, caz în care dezvoltarea acesteia este asociată cu modificări ale sinusurilor paranazale provocate de inflamație.
 • Aparitia unei bacterii speciale: Klebsiella ozena. Acest microorganism este prezent la aproape 80% din persoanele diagnosticate cu “Ozena”.
 • Ereditate. Până în prezent, s-a constatat că tendința pentru ozena este transmisă la nivel genetic, dar în același timp dezvoltarea bolii nu se poate întâmpla dacă o persoană nu este expusă factorilor de declanșare (traume, boli infecțioase, obiceiuri si condițiile de viață proaste etc.).
 • Prezența disfuncționalităților în sistemul nervos, în special inervarea completă a cavității nazale. Această teorie este considerată una dintre cele mai probabile, așa cum este confirmată de numeroase studii și experimente.
 • Tulburări hormonale. Uneori dezvoltarea bolii contribuie la schimbările hormonale la femei.

Incapacitatea de a determina cu exactitate cauzele dezvoltării ozenei complică oarecum tratamentul acestei boli.

Semne ale aparitiei ozenei

Dezvoltarea ozenei se poate suspecta printr-o manifestare destul de caracteristică:

 • Cavitatea nazală uscată.
 • Apariția secreției vâscoase din nas.
 • Formarea de cruste multiple în nas. Uneori, ele acoperă complet lumenul pasajelor nazale și, atunci când se încearcă să se extragă, ele duc la sângerare.
 • Apariția unui miros specific fetid din nas, pe care cel mai adesea pacientul nu îl observă.
 • Probleme cu respirația nazala. Nasul poate deveni complet înfundat.
 • Dispariția mirosului și, adesea, reducerea sensibilității la gust.
 • Durerea de frunte, precum și a nasului în sine.

Destul de des, ozena începe să se dezvolte la copiii din școala primară. Părinții pot să acorde atenție nasului atipic, care se manifestă printr-o descărcare constantă din pasajele nazale. Descărcarea are o consistență foarte vâscoasă și, după un timp, dobândește un miros pronunțat neplăcut și arată purulent. Boala poate fi însoțită de simptome de intoxicație:

 • Dureri de cap.
 • Oboseală excesivă.
 • Somn nesatisfăcător.
 • Slabiciune.
 • Deteriorarea apetitului.

Ozena poate apărea cu grade diferite de severitate. Uneori aceasta boală este suplimentată cu inflamație din partea aparatului auditiv, ceea ce determină ca pacientul să înregistreze o scădere a acuității auditive. Există, de asemenea, un risc de răspândire a proceselor patologice pe membranele mucoase ale faringelui și laringelui.

Tratament medical

În ceea ce privește datele neclare despre cauzele ozenei, în prezent sunt utilizate mai multe metode de tratare a acestei boli. Ele pot fi împărțite în conservatoare și operaționale.

Pentru a normaliza respirația nazală și pentru a restabili mucoasa nazală, medicii recomandă utilizarea:

 • Soluție salină simplă pentru spălarea sistematică a pasajelor nazale. Această procedură elimină acumularea de cruste, neutralizează uscăciunea și are un efect local de hidratare.
 • Lumanări. Un astfel de remediu sub formă de lumânări este plasat în cavitățile nazale, ceea ce face posibilă eliminarea mirosului neplacut pentru un timp, activarea proceselor regenerative și restaurarea țesuturilor.
 • Antibiotice pentru a suprima activitatea microflorei patogene. Doar un medic poate selecta medicamentele corespunzătoare pe baza unui test, în care agenții patogeni au fost izolați și sensibilitatea lor la substanțele antibacteriene a fost clarificată.
 • Remedii cu vitamine și minerale pentru întărirea și menținerea sistemului imunitar.

În plus față de tratamentul medicamentos al ozenei, pot fi aplicate proceduri fizioterapeutice. Efectul bun este dat de diatermie, precum și ionoforeză.

Operație

Uneori, metodele operative de acțiune care vizează îngustarea cavității nazale pot fi folosite pentru a opri boala. Astfel de intervenții se efectuează cu ajutorul tehnologiilor moderne (folosind echipamente endoscopice), esența lor constând în introducerea de autogrefe sau de materiale sintetice speciale în țesutul submucosal al nasului. După operație, procesele regenerative sunt activate în organism, care sunt însoțite de formarea multor țesuturi conjunctive, precum și a vaselor și a glandelor mucoase din nas. Datorită unor astfel de îmbunătățiri, rinita fetidă este complet sau devine mai puțin pronunțată.

Un gând despre „Ozena – tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala

 1. Am folst la 50 shades of black are cateva faze in care razi , in rest prostie de film , nu o sa mai faca wayans vreun film prea curand in genul lui scary movie….. Oricum gasesc destule filme bune pe 123movies download free deci nu-i problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *