Pneumonia lobara – diagnostic si tratament

Pneumonia lobara este o boală destul de periculoasă în care procesul inflamator apare la unul sau mai mulți lobi ai plămânului. Această afecțiune patologică este însoțită de un sindrom pronunțat de intoxicare, care este completat de tulburări ale sistemului respirator. Baza dezvoltării acestei patologii este impactul asupra organismului a florei infecțioase. Prognosticul pentru această inflamație depinde în mod direct de modul în care o persoană a solicitat o asistență medicală în timp util. În cel mai rău scenariu, poate provoca un abces sau o gangrena pulmonară, insuficiență respiratorie, empiemul pleural și așa mai departe.

Dacă vorbim despre prevalența generală a pneumoniei în populație, putem vedea că este destul de mare. Dintre toate bolile inflamatorii nespecifice ale sistemului respirator, proporția acestor patologii reprezintă aproximativ 30%. Nu există date exacte despre cât de des se întâlnește forma lobară. În cele mai multe cazuri, acest proces patologic apare la adulți. Cu toate acestea, este foarte dificilă daca apare la copiii de vârstă preșcolară, precum și pentru persoanele în vârstă. 

Așa cum am spus, o trăsătură distinctivă a pneumoniei lobare este că reacția inflamatorie se extinde la întregul lob de plămân, și uneori chiar la mai mulți lobi. În plus față de complicațiile pulmonare, această afecțiune poate fi însoțită de diferite afecțiuni ale altor organe interne. De exemplu, pot sa apara inflamații purulente ale endocardului, membranelor creierului și așa mai departe. Aceste complicații sunt asociate cu răspândirea hematogenă sau limfogena a agentului patogen din focalizarea primară infecțioasă din plămâni.

În cele mai multe cazuri, reacția inflamatorie la o astfel de boală este cauzată de pneumococi. Cel mai adesea, ei intră în plămâni printr-un traseu bronhogenic. Cu toate acestea, uneori agentul patogen se poate răspândi prin sânge sau limf. Alte microorganisme pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea acestei boli, deși mai puțin frecvent. Uneori streptococi, stafilococi, hemophilus bacillus sunt identificați ca agenți patogeni. Pentru ca pneumonia lobară să apară, este necesară prezența factorilor predispozanți. În primul rând, este un nivel redus de protecție imună, hipotermie, oboseală fizică, infecții respiratorii frecvente, stres, deficiență de vitamine, obiceiuri proaste, boli somatice cronice existente, tumori maligne, utilizare prelungită a medicamentelor imunosupresoare etc.

Baza patogenezei acestui proces patologic este o reacție de hipersensibilitate de tip imediat, care se dezvoltă ca răspuns la penetrarea patogenului în organism. Pneumonia lobara începe cu formarea uneia sau a mai multor focare inflamatorii în țesutul pulmonar, de unde reacția inflamatorie se extinde apoi în zonele adiacente ale plămânilor. Datorită schimbărilor care apar, se observă o încălcare a permeabilității peretelui vascular, datorită căruia apare ulterior exudatul fibrinos.

Simptomele care apar din cauza pneumoniei lobare

Simptomele in cazul acestei boli sunt întotdeauna acute. Intoxicarea generală a corpului, reprezentată de febră, frisoane, slăbiciune și stare de rău, dureri de cap, se află pe primul loc în tabloul clinic. Severitatea febrei va depinde în mod direct de gravitatea procesului patologic, precum și de prezența complicațiilor. Cel mai adesea, temperatura corpului se ridică la treizeci și opt de grade și mai sus. Este de remarcat faptul că pacienții slăbiți pot să nu aibă febră deloc.

Simptomul obligatoriu este durerea toracică. Are un caracter destul de intens și este localizată pe partea afectată. Există o creștere a durerii în timpul respirației, precum și a trunchiului. Datorită faptului că pacientul este în durere, respirația devine superficială.

În plus, sunt prezente simptome precum tusea și scurtarea respirației. Timp de aproximativ patruzeci și opt de ore, tusea este uscată și nu este însoțită de descărcare prin spută. În a treia sau a patra zi, tusea devine productivă. Sputa poate fi mucopurulentă. De asemenea, severitatea dispneei poate varia semnificativ. Uneori pacientul indică o ușoară lipsă de aer care apare în timpul exercițiilor fizice. În cazurile severe, semnele de insuficiență respiratorie pot crește, inclusiv asfixierea, cianoza triunghiului nasolabial.

Diagnosticul și tratamentul bolii

Diagnosticul bolii începe cu o examinare fizică aprofundată. Se poate suspecta un astfel de proces patologic pe baza auscultării. Cu toate acestea, principala metodă de cercetare este radiografia. În plus, se testeaza o proba de sange, în care se vor determina semnele de inflamație și cultura sputei pentru a determina agentul cauzal.

În primul rând, agenții antibacterieni sunt selectați pentru pneumonia lobară, aleși pe baza sensibilității florei izolate. În paralel, se efectuează măsuri de dezintoxicare și se utilizează medicamente antipiretice și expectorante. Se iau măsuri pentru corectarea insuficienței respiratorii.

Prevenirea dezvoltării pneumoniei lobare

Metodele preventive pentru această boală includ creșterea nivelului protecției imune, reorganizarea în timp util a focarelor infecțioase prezente în organism, evitarea obiceiurilor proaste, evitarea hipotermiei.

Un gând despre „Pneumonia lobara – diagnostic si tratament

  1. Ambitia asta de a lasa ceva in urma sau de a ajunge undeva unde putini au ajuns,doar ca sa te simti mai implinit,mai special.Mi se pare totul atat de stupid,incat incep sa consider ca e deja o lacomie. Iese din ecuatie placerea de a face asa ceva.
    Oricum,faptul ca m-a lasat meditand la anumite lucruri,nu face filmul theputlockers mai bun.Denis stie ca si de la Barbie am iesit meditand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *